Kuinka selvitä 4kk hulinoista

Voihan neljän kuukauden hulinat…Monien perheiden ”riesa”, joka kestää viikon ehkä kuukauden tai jääkin päälle. No meillä kävi viimeisin vaihtoehto. Frans on nyt 5kk vanha ja arjen pyöritys on melkoista sekasortoa. Ennen esikoista en tiennyt mitkä hulinat oikein ovat vaikka kaikki niistä puhuikin. Nyt voin todellakin sanoa tietäväni mistä puhutaan. Unirytmi hajosi täysin ja päiväunet muuttuivat entistä olemattomammiksi, välillä jopa jäävät kokonaan pois. Meillä tosin on ollut vaikeuksia myös Fransin aiemman huonokuntoisuuden vuoksi, mutta väittäisin tämän hetkisten ongelmien olevan kiinni hulinoiden päälle jäämisestä.

Meillä oli jo vähän ennen 4kk saavuttamista nukkuminen noin 20min pätkissä parhaimmillaan. Pikkuhiljaa tämä lähti korjaantumaan ja yöunet olivat tunnin mittaisia, josta päästiinkin pian kolmen tunnin uniin. Lähestyessä viittä kuukautta saavutimme useammat yöt putkeen nukuttuina, kunnes tuli takapakkia. Frans alkoi heräämään taas vähintään kolmen tunnin välein ja uni vaikuttaa olevan todella kevyttä. Päivisin huomaakin Fransin olevan todella väsynyt ja siltikään päiväunet ei useinkaan yllä puolta tuntia pidempään pätkään! Päällä on jatkuvasti nimensä mukaisesti hulinat. Paikallaan ei malteta olla hetkeäkään eikä koohotuksen määrälle näy rajoja 😂. Silmät pyöreänä pikkumies touhottaa menemään kädet ja jalat vispaten.

Laitettiin pari päivää sitten Frans omaan huoneeseen nukkumaan herkkäunisuuden vuoksi. Tää siirto otti koville ehkä enemmän kuitenkin mulle kun Fransille. Ollut niin outoa nukkua, kun toinen ei enää tuhisekkaan vieressä ja herätyksissä joutuukin ramppailemaan toisessa huoneessa. Ostettiin nojatuoli helpottamaan yösyöttöjä ja nukuttamisia ettei tarvitse seisoskella vieressä pitkiäkin aikoja. Nyt yöt on helpottanut hiukan ja viime yönä sain itsekin nukuttua eikä ollut jatkuva ”hälytytila” päällä toisen pärjäämisestä. Pidetään vielä alkuun itkuhälyä vieressä ja hänen huoneen ovea auki niin oma olokin levollisempi.

Syöminen muuttui myös 4kk kohdilla todella levottomaksi ja Frans alkoi kieltäytymään syömisestä. Edelleen ruokailut menevät ihan pelleillen, pulloa pois työntäen ja itkuisesti taistellen. Kaikki äidit ja isithän tietää miten vaikeaa aikaa tää on… Väsymys on huipussaan, usko meinaa loppua pyöritellen ajatusta siitä loppuuko tämä koskaan, viikot on täynnä mammanutturoita ja tummia silmänympäryksiä. Ehkä kahviakin tulee hörpittyä normaalia enemmän ja noutoruoka pelastaa päivät. Hulinat ovat väsyttävintä aikaa, mutta samalla parasta aikaa vauvan uusien taitojen myötä. On ihanaa, kun Frans jaksaa olla paljon hereillä ja voi puuhata yhdessä. On palkitsevaa nähdä uusia pieniä ja suuria kehitysaskelia viikoittain.

Välillä potee silti huonoa omatuntoa siitä onko riittävän hyvä äiti. Väsymys painaa niin kovin päälle, ettei meinaa jaksaa yksinkertaisesti tehdä mitään. Koen olevani ensimmäistä kertaa vauva-arjessa ihan extra väsynyt. Tässä on joutunut pakosti antamaan armoa itselle ja huonossa omatunnossa vellominenkaan ei vie tilannetta eteenpäin. Kaikilla tulee vaiheita jolloin ei jaksa ja se on ihan ok. Tämä on onneksi vain ohi menevä vaihe ja vaihe joka vain kertoo meille vanhemmille vauvan käyvän hirmuisen paljon uusia kehitysvaiheita läpi. Päätinkin tehdä pienen selviytymisoppaan hulinoihin.

-Anna armoa itsellesi PALJON! Ota rennosti, katso sarjaa, leikitä vauvaa kahvia juoden ja tee esimerkiksi kylpyhetken ohella rentouttava kasvonaamio.
-Älä kokkaa, jos et jaksa. Hae valmista ruokaa, herkuttele jos siltä tuntuu jopa ”liiallisissa” rajoissa😄. Omien energiavarastojen ylläpito on tärkeää etenkin hulinoiden aikana.
-Pyydä matalalla kynnyksellä apua läheisiltäsi lapsen hoitoon. Ota sillä aikaa pienet päiväunet, jos pystyt/osaat nukkua päivisin. Käy pienellä kävelyllä yksin, ruokakaupassa tai varaa itsellesi hieronta.
-Ehkä mahdotonta, mutta yritä parhaasi mukaan ottaa tämä kaikki enemmän huumorilla. Muista nauraa omille väsymysmokillesi heittäen jo vitsiä arjestanne. Todistetusti, toimii paljon paremmin kuin liiallisena tosikkona pysyminen.
-Paljon kahvia ja hermoja! Vaikka välillä tulee fiilis, että vauvan voisi palauttaa sinne mistä tuli niin onneksi tää on vain yksi vaihe muiden joukossa.
-Jos imetät koita edes yhdeksi yöksi viikossa pumpata maitoa, jotta isä voisi hoitaa syötöt.
-Kunnon vitamiinipitoiset välipalat esim. smoothiet.
-Mua itseäni on väsyneessä arjessa piristänyt pieni laittautuminen joka päivä. Jos jää oloasun ja mammanutturan kouriin ei tunnu saavan läheskään niin paljon aikaiseksi, kun voisi saada.
-Treffi-,/parisuhdeilta on niin tärkeää vauvavuotena, kuin muutenkin ja auttaa kyllä kummasti hulinoiden keskelläkin.
-Vauvan nukkumiseen meillä on auttanut pianomusiikki Spotifystä sekä Hushh-kohinakaiutin. Kiinteiden aloitus on myös rauhottanut iltoja sekä lämmin kylpy. Lisäksi testattiin aiemmin äp-makuupussia nukkumiseen ja se rauhoitti hieman koohotusta.

-Iida

2 ajatusta aiheesta “Kuinka selvitä 4kk hulinoista”

  1. Niin tuttua! Ihan kun olisin ite kirjottanut tämän. Meilläkin on syöminen ollut kiukuttelua/pelleilyä jo useita kuukausia, ja nyt onkin allergiatestejä tiedossa. Yöllä herätään 15min-2h välein, ja tätä on nyt kestänyt kuukauden 😅 kuinkahan kauan vielä että sais nukkua vaikka 4h putkeen? Mutta hyviä vinkkejä, pakko ottaa huumorilla ja syödä helppoja valmisruokia. Tsemppiä meille! 🙏

    1. Voi vitsit teilläkin 🙄. Nää vaiheet on tosi rankkoja! Meidän piti mennä kans allergiatesteihin, mutta saatiinkiin maitoaltistuksella tarpeeksi selville. Vielä luvassa suoliston bakteerikannan näytteitä. Tänään lääkärissä selvisi uutta tietoa meidän hulinoista ja haasteista, jotka ei kuitenkaan ollut perus hulinoita. Kirjoittelenkin tänään tästä laajemmin tänne blogiin. Tsemppiä super paljon teille, toivottavasti pian helpottaa edes hiukan❤️.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös