Mitä arvoja haluan opettaa Fransille?

Kaupallinen yhteistyö / Leluakatemia


Saimme yhteistyön Leluakatemian kanssa, josta sainkin loistavan idean tämän postauksen aiheeseen.


Leluakatemiasta/
Leluakatemia on verkkokauppa, josta löytyy 0-12 vuotiaille ihania tuotteita! Ajatuksena heillä onkin auttaa lapsen oppimista ja kehittymistä leikin kautta, joka auttaa antamaan paremman työkalupakkin tulevaisuuden haasteille. Leluakatemia, minä ja varmasti moni muukin jakaa samoja arvoja leluissa etenkin niiden laadun suhteen. Heille tärkeää on laatu, värit, opettavaisuus ja tuotteiden aikaan saama ”ahaa”-elämys. Huomasinkin heidän valikoimasta löytyvän myös paljon ekologisia leluja!

Vanhemmilla on kaikista merkittävin rooli lapsensa kasvatuksessa. Me ollaan saatu suuri tehtävä, josta täytyy kantaa täysillä vastuu. Ensimmäisten vuosien aikana vastaamme mm. siitä, että lapsi erottaa oikean ja väärän. On hullua, miten me vanhempina luomme osan lapsemme persoonallisuudesta sillä mitä heille tulemme vuosien saatossa opettamaan. Tämä tuntuu hieman pelottavaltakin. Meidän toiminnallamme on ihan äärettömän suuri vaikutus lapsen henkisestä hyvinvoinnista lähtien.

Jokainen määrittää itse mitkä ovat ne oman perheen arvot joita haluaa vaalia, mutta huonommilla valinnoilla voi olla pitkät vuosien mittaiset seuraamukset ja haasteet tulevaisuuteen. Joskus jopa näitä joutuu käsittelemään ammattilaisten kanssa aikuisiälläkin. Rakastan pohtia omia arvoja, se luo elämään merkityksellisyyttä enemmän. Haluankin tuoda hyviä arvoja esille Fransin kasvatuksessa, jolloin hänkin voi elää entistä arvokkaampaa ja onnellista elämää. Lapset myös mielellään oppii uutta, pitää säännöllisestä rytmistä ja voi usein paremmin, kun heille on asetettu tiettyjä rajoja.

Arvot näkyvät meillä monenlaisissa asioissa, niissä todella arkisissakin. Tällä hetkellä lasta ajatellen nimeomaan oikea ja väärä ovat niitä tärkeimpiä asioita joita lähteä pikkuhiljaa opettamaan. Lisäksi se mikä näkyy jatkuvasti arjessamme, mistä Frans ei vielä itse ymmärrä mitään on lelut ja niiden materiaalit. Meille on tärkeää koittaa hankkia leluja, jotka olisivat mahdollisimman ekologisia. Mieleni on myös levollisempi tietäessäni etteivät lelut sisällä kaikenlaisia myrkkyjä. On silti sanottava, etten tarkoita tällä suosivani muovittomia leluja. Muovista emme pääse varmasti koskaan kokonaan eroon, sillä sille ei olisi ominaisuuksien puolesta riittävää korvaajaa. Muovia on osattava vähentävää vain oikeissa asioissa ja kehitettävä ekologisempia muoveja. Toivonkin lisää kierrätysmuovisia ja puusekoitteisesta muovista tehtyjä leluja tulevan kauppoihin.

Onko Plan toys -lelut sulle tuttuja? Me päästiin testaamaan niitä ja ovatkin olleet nyt eniten meidän mieleen. Fransilta löytyy mm. Plan toys -ensimmäinen puhelin, joka on valmistettu 100% ympäristöystävällisestä materiaalista. Tuotteessa ei ole vaarallisia irrallisia osia pienelle lapselle. Tuotteessa on yhdistynyt kivasti värit, ekologisuus ja pienellekkin lapselle sopiva muotoilu. Ajattelin ensin Fransille ääniä pitävää ”älypuhelinta” josta mielummin halusin kuitenkin vielä tuoda Fransille leluihin perinteisempää lookkia. Meillä on paljon leluja jotka pitävät meteliä ja leluviidakossa tämä lelu on ollut ihana hiljainen lisä, joka on silti opettavainen ja mielenkiintoinen.

Arvoja joita haluan opettaa Fransille/
Tasa-arvo ja kunnioitus
Vielä nykyäänkin näkee paljon miesten ja naisten välistä erittelyä. Palkassa, työtehtävien jakamisessa sukupuolen mukaan, leluissa ym. Kuitenkin oli sukupuolemme mikä tahansa olemme siitä huolimatta samanarvoisia, myös hellan äärellä ja muissa kotitöissä. Tätä asiaa haluan tuoda Fransille esille ihan pienestä asti ja miten myös tyttöjen ystävä voi ihan ehdottomasti olla vaikka leikit olisikin vähän erilaisia. Toivon hänen olevan joskus naisia kunnioittava herrasmies joka jakaa samat tehtävät naisten kanssa.

Suvaitsevaisuus ja muiden kohteleminen
Asia joka on niin vaikea monille, joka nostaa mun ihokarvani pystyyn ja saa harmaita hiuksia. Miten voi olla edelleen mahdollista, ettei erilaisuutta, mielipiteitä, ihonväriä, sairauksia tai mitä tahansa muuta vastaavaa hyväksytä? Väheksytään, nälvitään, syrjitään…Tässä yksi suurimmista arvoista, joka on ihan ykkösten joukossa. Olen itse kohdannut ongelmia näiden kanssa elämässä paljon ja se ei ole mulle ok. Olen myös aina rakastanut matkailla ja pienenä suurin haaveenani olikin adoptoida Thaimaasta tai Afrikasta lapsi.

Se ei toteutunut, mutta toivon Fransin hyväksyvän kaikenmaalaiset niin, ettei hän leimaa tietyn maalaisia tiettyyn kategoriaan. Tämä onkin otettu meillä jo huomioon ensimmäisenä askeleena tummaihoisen Rubens Tummies-Kelvin nuken kanssa, jota myydään muuten myös Leluakatemiassa. Näiden ajatusten lisäksi pohdin muiden oikeanlaista kohtelua. Se on taito mikä on joskus hyvinkin haasteellista hetkissä joissa pitäisi ajaa omaa etuaan. On kuitenkin muistettava toimia parhaansa mukaan kohtelemalla muita niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan.

Vastuullisuus
On tärkeää opettaa vastuullisuutta, miten jokaisesta omasta teosta on otettava vastuu. Sitä ei voi vierittää muille eikä sitä voi paeta. Kaikellahan on luonnollisesti negatiivisia sekä positiivisia seuraamuksia ja onkin hyvä oppia vuosien varrella tieodstamaan niitä vahvemmin. Vastuullisuus näkyy myös ruoka ja materiaalivalinnoissa sekä kierrätyksessä.

Puhuminen, rehellisyys ja anteeksianto
Mulle on aina opetettu miten asiasta kuin asiasta pitää pystyä puhumaan. Pahempaa jälkeä saa aikaan hautomalla asioita sisällään, niin mikään ei ratkea. Rehellisyys kantaa myös elämässä pitkälle. On surullista miten sitä kaikilta ei löydy, mutta se on super tärkeää ihmissuhteiden luomisessa ja niiden ylläpidossa. Samoin anteeksianto. Tämä ei ehkä kuitenkaan päde kaikessa, sillä kaikkea ei tietenkään voi antaa elämässä anteeksi. Kaikkea ei kuulu sietää, se on opetusta toiselle osapuolelle. Kun osaa tietyissä asioissa pyytää ja antaa anteeksi saa ehkä itse joitain asioita enemmän.

Itsetunto ja oman luonteen vahvuus
Sopivan hyvä itsetunto on olennaista monella osa-alueella. Se vähentää paineita ja lisää lapsen yritteliäisyyttä. Sen saavuttaminen voi viedä aikaa, mutta rohkaiseminen ja tsemppauskin auttaa jo paljon. Oman luonteen vahvuus opitaan ajan myötä, mielestäni sitä ei voi opetella hetkessä vaan omien rajojen asettamisen myötä. Kun oma luonne vahvistuu osaa rajojen asettamisen lisäksi tehdä helpommin päätöksiä kunnioittaen itseä ja muita.

Kivaa loppuviikkoa!

-Iida


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös