Synnytyksestä palautuminen

Oma palautuminen synnytyksestä on ollut itselleni todella suuri yllätys. Olin varautunut jo raskausajalla pelon sekoittamin tuntein vaikeaan palautumiseen niin fyysesti kuin henkisestikkin. Luulin sen olevan kaikilla pääpiirteittäin melko haastavaa, kivuliasta ja pitkäkestoista. No niinhän se ei mennyt ainakaan minulla.

Vointi synnytyksen jälkeen sairaalassa

Kun pääsimme tutustumaan perhehuoneeseen pienokaiseemme, olo oli oikeastaan todella hyvä. Olin odottanut paljon kovempia kipuja ja etenkin jälkisupistuksia, joista olin kuullut, että tekisivät todella kipeää. Mulla ei itsellä tullut edes jälkisupistuksia niin, että olisin huomannut niitä. Eli taisin olla tämän suhteen aika onnekas. Paikat tuntuivat todella turvonneilta, kävely oli haastavaa ja vessassa käynti kivuliasta (nämä taitaakin olla niitä tutuimpia kaikille alateitse synnyttäneille😅). Muistan myös sen hillittömän kovan selän vihlonnan!! Pikkuhiljaa vointi parani ja istumaan pystyi lyhyitä pätkiä. Tikit olivat sen verran vaikeassa kohdassa, että istuminen oli ehkä kivuliain asento itselleni.

Seuraavana päivänä synnytyksen jälkeen päätin jättää jo särkylääkkeet pois, sillä kivut tuntuivat kuitenkin sopivasti siedettäviltä. Tässä kohtaa fyysisen puolen sijaan alkoi vaivaamaan henkinen hyvinvointi. Mieli reistaili aivan siksakkia ja olin melko ahdistunut ja itkuinen. Toki olin ihan äärimmäisen onnellinen vauvasta, mutta samalla kaikki tuntui niin erikoiselta. Takana oli myös useampi vaikea yö sairaalassa, joka kuormitti mieltä. Tuntui, kun olisi ollut suoraan sanottuna kahleissa käskytettävänä.

Otettiin jo hiukan etukäteen 2kk kuvat, kun loppuviikko menee ristiäisvalmisteluissa.

Päivässä oli paljon rutiinijuttuja, korona rajoitti omalta osaltaan ja tuntui, ettei päivänvaloa näkynyt huoneen ikkunasta juuri lainkaan. Öisin oli monta herätystä, jolloin katsottiin kätilön avustamana imetystä, punnittiin vauvaa ja vaihdettiin vaippaa. Imetys raastoi todella hermojani. Kaikki äidithän tietää sen alkukivun, ehkä epäonnistumisen ja turhautumisen sekaiset ajatukset. Meillä imuotteen ja maidon nousun kanssa väännettiin joka yö jopa puolentoista tunnin verran. Onneksi se lähti pikkuhiljaa helpottumaan ajan kanssa.

Kun pääsimme kuuden sairaalassa vietetyn päivän jälkeen kotiin

Olo helpottui kummasti ja maitokin lähti nousuun! Ai että sitä tunnetta, kun hyppäsimme ensimmäistä kertaa yhdessä perheenä autoon❤️ . Matkalla syötiin lehtipihviateria ja se tuntui just sillä hetkellä maailman parhaimmalta jutulta sairaalapöperöiden jälkeen 😀. Kotona palautuminen lähti hyvin käyntiin. Kiloja alkoi pikkuhiljaa karista ja liikkuminen sekä vauvan hoito tuntui huomattavasti helpommalta. Oli ihanaa päästää omaan kotiin palautumaan ja lataamaan akkuja. Fyysinen vointi pysytteli hyvänä ja käytiin melko pian jo ensimmäisellä vaunulenkillä. Kävely lisäsi aavistuksen enemmän supistelua ja jälkivuotoa, mutta se helpottui parissa päivässä.

Noin 23.00-00.00 joka ilta tuntui tulevan todellinen tunnevyöry. En oikeastaan tiedä edes mikä sai joka iltaiset itkut aikaan, mutta oletettavasti kyse oli Baby bluesista. Se oli itselle todella pelottavaa, sillä en osannut ollenkaan varautua niin kovaan ahdistukseen ja itkuisuuteen. Tästä olisin halunnut puhuttavan enemmän ennen synnytystä, jotta olisin tiennyt heti mistä on kyse. Pari viikkoa meni todella vaikeasti henkisen puolen vuoksi. Onneksi sen jälkeen arjen valtasi taas onnellisuus, kiitollisuus ja kaikki se rakkauden määrä.

Eilen olikin lääkärissä jälkitarkastuksen aika. Painoa on lähtenyt ihan hyvin, mutta pudotettavia kiloja kyllä löytyy vielä melkoisesti. Mulle tuli raskausaikana painoa n. 14kg ja se sanonta siitä että kilot jäisi synnärille ei kyllä pitänyt yhtään paikkaansa mun kohdalla 😀. Jälkitarkastuksessa sanottiin minun palautuneen erittäin hyvin ja harvoin näkee tässä vaiheessa näin hyvää palautumista. Ei kuulemma edes huomannut, että olisin synnyttänyt. Nyt sain luvan myös treenata haluamallani tavalla eli tästä vaan eteenpäin!

-Iida

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös